Ücretsiz Eğitim Notları

Gönüllü Sivil Toplum Örgütleri için Uluslararası Yangın Eğitimleri ve Sunumlar
A-    Yayınlar
B-    Sunumlar Ppt
C-    Fotoğraflar
D-    Videolar
E-    Ücretsiz Eğitim Notları
1-    Gönüllü Yangın Öncüsü,
2-    Gönüllü Ülke Analizleri  :Dünya Doğal Hayatını Yangınlara Karşı Koruma Uluslararası İşbirliği  kapsamında (ücretsiz eğitimler)
3-    Her ülkeden bir ada ekositemi için modelleme prensiplerine göre ön risk analizi, makro ön planlama çalışması, milli park yangın savunma planı? ( Yunanistan, Fransa, İspanya (Canaria Adl), Portekiz,Kıbrıs,Malta,Hırvatistan,Endonezya (Bali),Avustralya, Amerika Birlekişk Devletleri, Küba ülkelerinde en çok yangın çıkan bir şehir..)’’
4-    Orman alanı sınırları,
5-    Hakim rüzgar yönleri (alçak ve yüksek basınç merkezleri,dünyanın dönüşü,ekvator çevresi ,Alizeler, termal kuşaklar)
6-    Yerleşim merkezleri orta noktası (kavşak analizleri),Plajlar, koylar
7-    Şehir itfaiyesine uzaklık?(en uzak kavşak)
8-    Kritik yangın riskleri için bekleme günleri, mevsimler, saatler 
9-    Meteorolojik kriterler Sıcaklıklar >30 C, rüzgar >3 m/sn, nem < %50 , sabah 11:30 – 18:30 (günbatımı 1 saat öncesi)
10-    Gönüllü motorsikletli timler, pikaplar,dağcı ve yürüyüşçüler  için bekleme, gözetleme ve  müdahale etme noktaları
11-    Günlük gönüllü yangın nöbetçisi prosedürü (cep telefonu ile itfaiye merkezine başlama konumu, görüntü aktarımı, akşam dönüş öncesi ,son görüntü ve son konum gönderilmesi). Gönüllünün çalıştığı günlerde yeme içme ve benzin masrafları itfaiye teşkilatı tarafından karşılanacaktır.
12-    Cep telefonları ile yangın anında kriz merkezine görüntülü ihbar sistemi 
13-    Google earth  pro programı ile en hakim noktadan itibaren görülemeyen kanyonlar ve görüş analizi 
14-    Yangına müdahale edebilecek su taşıma aparatları (motosikletler veya pikap araçlar için  monte edilebilen sabit veya seyyar sepetler)
15-    Yangın haberini veren işaret fişeği
16-    Eğitim kurumlarında, doğa okullarında, gönüllü yangın savaşçısı olmak isteyen öğrenciler için ücretsiz online eğitimler (nasıl yangın risk tahmini yapılabilir? Mevcut sabit veya değişken risklerin mikro analizi ) orman içinde konumlanmış itfaiye desteği alamayacak çok küçük yerleşim alanları için online destekler, paneller, bildiriler ve ortaklaşa örnek çalışmalar..
17-        Aktif olarak izlenmesi gereken hava hareketleri? kurutucu rüzgarların yönü ve artırdığı hava sıcaklıklarına dikkat çekilmesi.
18-       Modelin önerdiği riskin en çok olduğu bölgelerdeki meteorolojik hareketlilik ve insan yoğunluğunun artmasına odaklanma (araç sayısına, egsoz gazı emisyonuna, ses seviyesine  veya harcanan elektrik enerjisinden veya su sarfiyatından yola çıkarak)
19-        Model uzaktan algılama ile Temel veri desteği veren uydu görüntüleri ve topografik haritalardır (Google Earth ve SRTM uydu görüntüleri). 
20-    Avrupa Birliği'nin bütün üye devletleri için belirlenmiş öncelikli konulara göre (hava, su, toprak, arazi örtüsü, biyotop, erozyon vb.) bölge ve çevrenin durumu ile ilgili bilgilerin toplanması;“Arazi Örtüsü” haritalarının oluşturulduğu Corine Projesinde (Coordination of Information on the Environment) oluşturulan   fiziksel ve stabil yüzey karakteristiklerine göre oluşturulan haritaların incelenmesi

Kırsal Alan yerleşim yerlerini yangınlara karşı savunalım


Sabit Risk Analizi
 

 Kontrol edilebilir ve önlenebilir olan ihmal, dikkatsizlik ve kaza konularının üzerinde efektif yeni bir yol haritasının çıkartılması için:

1-    En yakın su kaynağı (havuz,gölet,deniz,akarsu,su deposu,hidrant veya ekotank) ?
2-    En yakın elektrik enerjisi kaynağı( trafo, enerji nakil hattı veya jeneratörler) ?
3-    En yakın ulaşım yolu ( asfalt, stabilize, patika, tahliye ,söndürme ve sabotajlar için ) ?
4-    En yakın itfaiye ekibine uzaklık? (Belediye,orman,askeri birlik,fabrika,turizm tesisleri,komşu sitelerin itfaiyesi,havaalanı,liman vs.)
5-    Etraftaki ormanın cinsi? Boyu? Yanma şiddeti? Hangi yönlerden tehdit oluşturabilir?
6-    Hakim rüzgar yönü Poyraz, Lodos ? tesise ilk  temas ettiği bölgeler ? kurak sezondaki rüzgarların esme sıklığı ve yönleri en çok hangi yönden geliyor?  (world wind atlas, poseidon, windy weather gibi web sitelerinden )
7-    Araçlar ve manevra için acil durumlarda toplanma merkezi ?(ambulans, arazöz, toplu tahliye kamyoneti veya traktör)
8-    İnsanlar için acil durum toplanma merkezi ve güvenli bölgeler?(yüzme havuzları+Seyyar mutfak+içme suyu+ oksijen tüpleri ve çadır,karavanlar için geçici konaklama yerleri)
9-    Yeterli su kaynağı olmayan yerlerde yapay göletlerin tesisi? (taşıma su ile veya yeraltı su kaynakları ile temin edilerek su kalkanları ile  yanıcı yüzeyleri ıslatmak veya kil içerikli bileşikler ile kaplanarak yanmayı geciktirmek için)

10-    Site etrafındaki yanıcı maddelerin uzaklaştırılması? (ağaçların alt dallarının ve elektrik tellerine değen kısımlarının budanması, toprağa yakın alt tabakadaki ince yanıcıların killi bileşikler ile kaplanarak  izolesi )
11-    Site içinde söndürme ekipmanları?(seyyar itfaiye aracı, traktör arkası su tankı,hidrantlar,  ilaçlama pulverizatörleri, her ev için ufak seyyar su tankları, yanmaz hortumlar, pikap arkasına monte edilebilecek dizel motopomplar, yangın söndürme iş ekipmaları ve  malzemeler, motorsikletlere monte edilebilen taşıma sepetleri,el arabaları vd.)
12-    Tesise hakim noktada kurulacak yangın alarm ve gözlem sistemleri ?( tehlike anında devreye girebilecek dumana veya ısıya duyarlı termal kameralar ve ikaz sistemleri)
13-    Sitede insanları karadan,havadan veya denizden tahliye merkezleri? ( basketbol sahası, meydan,park, helikopter pisti, Zodyak botlar için iskele vd.)
14-    Riskli enerji nakil hatları nerede? 
15-    Bu riskli hatlardaki yangın tehlikesi için neler yapılabilir?

(hatların toprak altına alınması, zemindeki ince yanıcıların üzerine kil pulverize edilmesi?

hatlara temas eden dalların budanması bu hatların dış yüzeyini mi izole edeceğiz?

hattın altındaki yanıcı maddeyi mi?

 sıcaklık nedeniyle genleşen ve sarkan  teller ile nem ve rüzgar nedeniyle oluşan sehim ve ark sorunları?

hatlardan elde edilen enerjinin diğer yenilenebilir  kaynaklarından güneş,rüzgar enerjisi ile temin ederek enerji hatlarını bypass etmek gibi)


16-    Yangınlar ve çevre koruma ile  ilgili sivil toplum örgütleri desteği?
17-    Yangın çıkarsa ne olur ?

Ödenecek tazminatlar, sigorta güvencesi ,olası can ve mal kayıpları için hukuki teknik hazırlıklar


18-       Riskli Enerji nakil hatlarından sorumlu şirketlere maruz kalınabilecek risklerin tespitini öngörebilmek;

bu hatlarda gerekli bakım çalışmalarını yaptırılması,

hatların yakınında gelecekte çıkabilecek yangınların hukuki sorumluluklar hakkında kurumlara müracaatlar,

avukatlar ile sözleşmeler?